Ant mūsų stalų keliaujantys vaisiai ir daržovės labai retai atvyksta tiesiai iš sodo. Dažniausiai prieš tai jie paguli parduotuvių lentynose, o tada keliauja į mūsų virtuves ir sandėliukus. Bet vitaminų ir šviežumo norisi visus metus.

Tad kaip teisingai laikyti vaisius ir daržoves, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži, gražūs ir būtų pilni vitaminų?

Iš sodo ar parduotuvės – į namus

Daržoves ir vaisius iš parduotuvės ar turgaus dažnai parsinešame polietileniniuose maišeliuose. Patogu ir tvarkinga, bet tik trumpą laiką. Dėl kondensacijos maišeliuose atsiranda drėgmė, skatinanti puvimą, tad namo parsineštus vaisius ir daržoves reikėtų ištraukti iš jų iškart. O ką daryti toliau?

Jei nesiruošiate visų vaisių ar daržovių suvartoti iš karto, neskubėkite jų plauti. Drėgmė paskatins bakterijų augimą ir į namus parneštos gėrybės netrukus ims pūti. Žinoma, nuplauti jas būtina, bet pakanka tai daryti tada, kai ruošiatės jas valgyti.

Įprastai visas parsineštas daržoves „apgyvendinam“ šaldytuve. Tačiau iš tiesų, norint išlaikyti daržoves šviežias ilgiau, reikėtų žinoti, kaip jas laikyti ir kurios daržovės kartu nedraugauja.

Nepritampa šaldytuve

Nors šaldytuvo paskirtis ir yra išlaikyti maisto produktus šviežius, tai toli gražu ne visada galioja sodo ir daržo gėrybėms. Dažnai žema temperatūra lemia pakitusį skonį, tekstūrą ir vaizdą. Taigi, pats metas atlaisvinti šaldytuvo lentynas.

Pomidorai. Šiai daržovei, kuri iš tiesų botanikų laikoma uoga, visai nereikia žemos šaldytuvo temperatūros. Bent porą dienų šaldytuve laikyti pomidorai praranda savo skonį ir aromatą. Verčiau pomidorus laikykite kambario temperatūroje, sudėliotus šakelėmis žemyn. Toks išdėliojimo būdas padės išlaikyti šviežumą, nes pro šakelės duobutę į pomidorą pateks mažiau oro, kuris jį sausina.

Svogūnai ir česnakai. Šaldytuvo drėgmė gerokai paspartins svogūnų ir česnakų puvimą, o ir dėl stipraus aromato nepatartina jų laikyti šalia kitų maisto produktų. Sudėkite svogūnus ir česnakus į atskirus popierinius maišelius, skylamušiu pradurkite keletą skylučių orui ir paskirkite jiems tamsų, sausą ir vėsų lentynos kampelį.

Agurkai ir saldžiosios paprikos. Ilgiau pabuvusios šaldytuve šios daržo gėrybės praranda traškumą. Taigi, stenkitės jas šaldytuve laikyti tik tada, jei dalį jau atsipjovėte. Na, o jei virtuvėje nepakanka tamsių ir vėsių kampelių visoms sodo gėrybėms išdėlioti, paprikas bei agurkus galite perkelti ir į daržovėms skirtą šaldytuvo stalčių. Tokiu atveju gerai juos nusausinkite, o kiekvieną daržovę įvyniokite į popierinį rankšluostį, kad apsaugotumėte nuo drėgmės.

Gėrybės, kurios „pešasi“

Dauguma sunokusių vaisių ir keletas daržovių išskiria etileno dujas, o šios skatina kitų puvimą. Melionai, kriaušės, slyvos, persikai, avokadai, kiviai, obuoliai, svogūnai – vieni iš dujų skleidėjų, o patys jautriausi joms – česnakai, arbūzai, morkos, moliūgai, agurkai, brokoliai. Tad pirmosios ir antrosios grupės sodo ir daržo gėrybių nederėtų lakyti kartu.

Jokių uždarų spintelių

Nelaikykite vaisių ir daržovių spintelėse ar uždarose talpose – taip sutrikdysite oro cirkuliaciją ir paskatinsite puvimo procesą. Geriausiai tiks atvira medinė ar plastikinė dėžė. Beje, didžiausias plastikinės dėžės pranašumas – ją lengva išplauti, dezinfekuoti, taip pat plastikas neįtraukia kvapų, nepūna ir nepelija, taigi neužkrečia vaisių ar daržovių. Dėžę, kurioje laikomi vaisiai ar daržovės, patartina iškloti popieriniu rankšluosčiu, o jei gėrybes kraunate keliomis eilėmis vieną ant kitos – jas taip pat perdengti popierinio rankšluosčio sluoksniais. Visa tai padės sugerti drėgmės perteklių.

Toks laikymo būdas puikiai tiks obuoliams, bulvėms ar morkoms (jei šios nėra plautos), kuriuos esame pratę laikyti šiek tiek didesniais kiekiais. Beje, į bulvėms skirtą dėžę įmaišykite vieną kitą obuolį – pastebėta, kad šis etileno dujas išskiriantis vaisius puikiai tinka gerai bulvių būklei palaikyti, mat sustabdo daigelių atsiradimą ir apsaugo nuo suminkštėjimo. Tačiau būkite atidūs – tiek vien obuoliams skirtą dėžę, tiek bulves, tarp kurių paslėpti keli vaisiai, reikia reguliariai perrinkti. Vienas pūti pradėjęs obuolys gali sugadinti visą dėžę gėrybių.

 Kaip teisingai šaldyti?

 Jei vaisių ar daržovių turite tiek daug, kad jokios laikymo taisyklės nepadės išsaugoti jų šviežumo – juos užšaldykite! Keletas paprastų žingsnių, kaip paruošti sodo ir daržo gėrybes šaldikliui.

  • Daržoves ar vaisius švariai nuplaukite. Daržoves taip pat patartina trumpam panardinti į verdantį vandenį – taip suardomi jose esantys fermentai, sukeliantys gedimą.
  • Jei vaisius turi žievelę, patartina ją nulupti, o didesnius vaisius ir daržoves supjaustyti gabaliukais.
  • Tokie vaisiai, kaip obuoliai, persikai ar nektarinai linkę juoduoti. Kad to išvengtumėte, trumpam panardinkite gabaliukus į vandens ir citrinų sulčių mišinį.
  • Prieš šaldymą, gėrybes nusausinkite, išdėliokite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite visiškai nudžiūti.
  • Šaldymui naudokite specialius plastikinius indelius ar maišelius. Jokiu būdu nesirinkite stiklinių indų – pastarieji nuo šalčio gali sprogti.
  • Indeliuose ar maišeliuose palikite šiek tiek vietos – šaldami vaisiai ir daržovės truputį plečiasi.
  • Užšaldytus vaisius patartina suvartoti per 12 mėn., daržoves – per 18 mėn.
Grįžti į pradinį puslapį
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.
Šioje interneto svetainėje naudojami slapukai. Slapukai naudojami rinkti informaciją apie apsilankymus svetainėje, pagerinti svetainės veikimą ir siūlyti naudotojams aktualų turinį bei reklamas. Daugiau informacijos ieškokite mūsų Slapukų naudojimo taisyklėse. Skaityti daugiau.